Skip to main content

 

We’re fortunate to have a variety of landscapes within New York State. Those who are passionate about the outdoors, mountains, lakes, and the accompanying passions of skiing, hiking, water sports, and more, can find a bit of it all “upstate”. The Adirondack Mountains, the Finger Lakes Region, and even Western NY each offer opportunity for these pastimes. Shane and his family found their East Coast calling near Old Forge in the Adirondacks. 
 

exterior
 

Upon purchasing a special plot of land, planning and projects began. Beginning with a garage that included a living space, the family then spruced up the grounds, rebuilt the boathouse, and in the final stage, turned attention to creating the main house. 
 

porch view
A deep wrap-around porch standing on stone pillars dominates one side of the home overlooking a pristine Adirondack lake. Materials and tones match across the property from garage, to boathouse, to house with two-tone brown cedar shakes, Saratoga granite, and timber trusses under gables.

 

Businesses around the country were forced to make significant changes to how they operate in the wake of the COVID-19 pandemic. When our friends at the Benedictine Brewery called with a need to raise an outdoor pavilion for their customers, we were happy to jump into action.

 One of only three breweries in the United States owned and operated by monks, the Benedictine brewery raising in 2017 was a community effort and one that we will always remember.  You can catch up on that story and watch a video of 100 folks hoisting the frame here: (https://newenergyworks.com/blog/a-community-raising-the-benedictine-brewery-mt-angel-oregon)

Benedictine Brewery

 

Benedictine Brewery

Designed to mimic the original brewery and taproom with their close to 14,000 board feet of Douglas fir, we created the structure of the pavilion with matching embellishments, using chamfered edges and a clear, natural finish to the wood.  Just as the original raising started in 2017, the Douglas fir timbers quickly defined the shape of the pavilion and now serve as a way for the brewery to continue serving as a welcoming way for the community to gather, taste, and believe.

Design project

 

This particular design project utilizes six salvaged trusses that were reclaimed from a church demolition and serve as the bones for the “A” frame shape of the 17/12 pitched roof.  Our architects sketched the trusses in such a way that the two areas created a twin main volume, connected by a glass breezeway.

Taking inspiration from modern design aesthetics, we incorporated steel and strapping on the reclaimed trusses to accentuate the existing hardware and character of the wood.  Each volume was then treated with a different finish material in order to provide a visual delineation.

This 3,600 Square foot design offers a split floorplan with the great-room, kitchen and accompanying loft on one side, while the bedrooms occupy the other.